21 Oct 2014

Zuid-Afrika deel 1 Dullstroom

Niet een veelbelovende naam: Dullstroom. Na een voorspoedige vliegreis en in het bezit van een huurauto zijn wij na een uur of drie rijden vanaf Johannesburg hier beland. Mentaal hebben wij ons voorbereid op het links rijden en het daarbij behorende schakelen met de linkerhand. Het eerste zijn wij veiligheidshalve inderdaad gaan doen, maar de Toyota blijkt een automaat. Niet verkeerd, behalve dat de auto boven de honderd een dusdanig hoog toerental draait dat wij de indruk hebben op de snelweg in de derde versnelling te rijden. Pas veel later zal blijken dat een tikje naar links tegen het pookje dit moeiteloos kan herstellen...

Maar goed, veel snelwegen gaan we niet tegenkomen en we geraken er toch vlot mee bij ons eerste onderkomen: Apple Blossom Cottage. Een kilometer of zeven buiten Dullstroom, idyllisch gelegen aan een klein meertje. Behoorlijk afgelegen, dat wel, maar de beschaving rukt hard op. Er wordt over de volledige zeven kilometer aan de weg gewerkt, met de nodige herrie van langsrijdende vrachtwagens.

 

 

Zolang we ons daar niet aan storen is het er prachtig. Met de meegekregen sleutelbos verschaffen wij ons, na eindeloos stoeien met hekken, hangsloten en huisdeuren, toegang tot het huis. Het feit dat er zoveel sloten nodig zijn om je veilig te voelen, heeft natuurlijk het tegengestelde effect. Binnen is het knus, met een gigantische open haard. Een uurtje in de tuin zitten levert gelijk allerlei begerenswaardige Afrikaanse soorten op.

Cape Robin Chat
Cape Longclaw
Red-throated Wryneck
Bokmakierie

Gelukkig koelt het in de avond dusdanig af, dat wij gedwongen zijn de open haard aan te steken. Vierentwintig uur geleden deden wij net de achterdeur in Amersfoort achter ons dicht. Gewoon met één sleutel. Nu draaien wij alle zestien sloten dicht en zoeken ons bed op. Buiten is het stil.

 

 

No comments:

Post a Comment