25 Nov 2014

Zuid-Afrika deel 8 Marakele NP

We worden weer afgeleverd bij de Platjan Border Post en onze Toyota staat er nog. We rijden een flink eind naar het zuiden en overnachten in Polokwane. Ons eigenlijke doel bereiken we pas de volgende dag: het Marakele National Park, schitterend gelegen in de Waterberg Mountains. Ik zeg niets over de incheckprocedure, behalve dat het redelijk snel verloopt. Na de slagboom gaan wij er weer echt voor zitten en rijden zachtjes het park in. Na tien minuten zien wij een auto langs de zandweg staan, waarnaast een jongeman geheel op zijn gemak een boterham staat te nuttigen. Zijn vriendin zit achter het stuur. Het is een stel uit Nederland, dat we zonet al bij de receptie gezien hebben. Wij stoppen even naast hem en zeggen dat het niet de bedoeling is dat je je auto verlaat, tenzij op een picknick plaats. We leggen ook uit waarom. Daar hebben ze bij de balie niets over gezegd, maar ik zeg niks over de incheckprocedure. Hij lacht begrijpend naar ons en zegt dat hij dit alleen even doet omdat het binnen zo knoeit. Dat is ook weer waar, natuurlijk

Marakele NP

We verblijven in Tlopi Tented Camp in een comfortabele tent met een apart keukentje en een terras dat uitkijkt over het meer. Aan de oever verschijnen regelmatig dieren om te komen drinken, zoals, Waterbokken, Wrattenzwijnen, Bosbokken, Impala's en zelfs een Giraffe. Apen zijn er ook, maar daarover later meer.

 

De volgende ochtend maken wij een tocht naar het Lenong Viewpoint, zo'n 1300 meter hoog. De route vanaf het kamp is 12 kilometer lang, maar de laatste paar daarvan blijken behoorlijk ijzingwekkend te zijn. De weg wordt zo smal, dat er slechts één auto tegelijk overheen kan, er is geen vangrail en hij loopt steil omhoog langs een afgrond van honderden meters diep. Gelukkig doemen er geen tegenliggers op en wij bereiken heelhuids de top. Prachtige uitzichten zijn onze beloning. Een ook een straffe, koude wind, die een lang verblijf wat onaangenaam maakt.

Uitzicht Lenong Viewpoint

In de middag maken wij een game drive naar het lagere gedeelte van het park. Hoewel ons deel een Big Five reservaat moet zijn, houden vier daarvan zich gedurende ons hele verblijf goed verborgen. Wij verrassen wel, na een bocht, drie enorme neushoorns. Voorzichtigheidshalve rijden wij snel een klein stukje door en stoppen dan om ze even te bekijken. Het zijn Witte Neushoorns. Wikipedia zegt daarvan dat ze weinig agressief zijn, maar ik weet niet hoeveel neushoorns hier Wikipedia raadplegen. Later komen we ze nog een keer tegen, maar de oogst aan dieren is mager in Marakele. We zien nog wel een Tsessebe (Lierantilope in het Nederlands) en die zijn redelijk zeldzaam.

Tsessebe (Lierantilope)

Omdat er nu weinig wind is, stel ik de dag daarna voor nog een keer naar het Lenong Viewpoint te rijden. De crisis in ons huwelijk duurt een paar uur, maar dan rijden we toch weer de berg op. Een paar kilometer voor de helletocht komt ons een auto tegemoet. Dat kan daar nog. Hij stopt en en een bezorgde Zuid-Afrikaan zegt: ' Do you realize that it gets very steep further on?' 'I know", stel ik hem gerust. 'We've been there already". Zijn ogen worden groot. "You're doing it again ???!!' Hoofdschuddend rijdt hij verder en belt ongetwijfeld vast de hulpdiensten. Ook nu halen we de top. Het uitzicht is nog steeds fantastisch en, begrijpelijk, het is heel rustig. Op de terugweg glijdt een majestueuze Zwarte arend vanaf de bergkam over de weg. Ik durf er niet naar te kijken.

Cape Grassbird (Kaapse Grasvogel)

Dan breekt de laatste dag aan. Wij pakken onze spullen en maken de auto enigszins toonbaar. Als ik daarmeee bezig ben, laat ik de deur naar onze keuken twee minuten open. Niet handig. Een 'Vervet Monkey' springt naar binnen, rukt de koelkast open en gaat er vandoor met een heel verpakt brood. Daarmee zit hij een paar seconden later op het dak van onze tent. Het beleg mogen wij houden.

Vervet Monkey (Meerkat)
Black Crake (Zwart Porseleinhoen)

Drie uur later zijn wij terug op het vliegveld van Johannesburg. Het liefst willen weer omdraaien. Hoewel het hier best gezellig is. Het is weliswaar pas 19 oktober, maar de kerstboom staat al in vol ornaat op het binnenplein. We hebben mooie weken achter de rug en komen vast weer terug. Gelukkig hebben we de foto's nog.

Vroege Kerst op OR Tambo Airport

 

 

No comments:

Post a Comment