Sri Lanka voor beginners deel 5

Tempels, tempels

De volgende ochtend trekken wij verder het binnenland in. Met de inmiddels vertrouwde routine worden tuk-tuks en brommers zonder omhaal klemgereden, aan de kant geschoven en achter ons gelaten. Dit heeft niets met haast te maken. Het vervoer kent zijn eigen kastenstelsel. Aan tempels is geen gebrek op de route, maar onze gids wil ons één speciale plek laten zien: de Isurumuniya Rock Temple. Niet vanwege de specifieke religieuze betekenis, maar omdat één van de grotten een grote kolonie vleermuizen herbergt. En dat klopt. Duizenden kleine vampiertjes, zich verschuilend achter de onschuldige naam 'fruit bats' hangen aan de wanden van de grot.

Lesser Fruit Bats

Natuurlijk bekijken wij ook de rest van de tempel. We hebben al betaald, tenslotte. Het is overal vereist dat je op blote voeten de ruimtes van de tempel binnentreedt en voorzichtig stappen wij dan ook de zondoorbakken stenen treden van de tempeltrap op. Wij voelen ons zeker zool mates op dit moment, maar de temperaturen komen de bestendigheid van ons geloof niet ten goede. Spijkerbedden zijn gelukkig niet dik gezaaid hier.

Indian Roller

 

Het hotel in Habarana blijkt een groot, doch aangenaam complex van huisjes te zijn met een zwembad dat uitzicht biedt op de beroemde Lion's Rock, een enorme rots met bovenop een fort en tempel. Een stroom van toeristen beklimt elke dag de 1200 treden naar boven. Ongetwijfeld overleeft een flink percentage de klim, maar ik waag me er niet aan. De directe omgeving van het hotel is heerlijk om wat in rond te wandelen. De rijstvelden en watertjes hebben een rijk vogelleven en aan het eind van de middag, in aangename temperaturen, zien we een groot aantal mooie soorten. Tevreden storten we ons daarna op het buffet. Met als gezelschap voornamelijk veel Chinezen. Voor het grootste deel chirurgen kennelijk, zo van de operatietafel weggerukt.

Tricolored Munia
Black Drongo
Indian Pitta

We besteden een hele dag aan het bezoeken van Polonnaruwa, de 1000 jaar oude ruïne stad, die ooit de hoofdstad van het land was. De bloedige historie heeft nog al eens tot wisseling van regeringszetels geleid. Met veel smaak vertelt onze gids ons over koningen, die slechts één dag geregeerd hebben, alvorens ze, meestal door een vertrouwd familielid, ingemetseld, van de muur gegooid, of vergiftigd werden. Een dynamisch volkje. De behoorlijk bijgehouden overblijfselen van de stad zijn meer dan indrukwekkend. Complexe architectuur met staande en liggende Boeddha beelden van soms wel 14 meter. Fotograferen mag, maar een selfie met Boeddha wordt al zeer respectoos gezien. Toch trekt zich niet iedereen daar iets van aan.

Polonnaruwa
Toch stiekem een selfie

De natuur is nooi ver weg voor onze begeleider. Hij komt ons opgewonden roepen om te kijken naar een paar apen, die zich in het dichte bladerdak van een paar bomen schuilhouden. Purple-faced leaf monkey. Nou ja, een klein stukje aap dan. Het liefs giet de gids zijn gehele kennis over de flora en fauna over ons uit in de vorm van latijnse benamingen, compleet met ondersoorten. 'Trachypithecus vetulus monticola, sir' roept hij enthousiast. ' It is a subspecies. In the rainforest we have Trachypithecus vetulus vetulus' ik heb deze termen thuis opgezocht. Latijn was al nooit mijn sterkste vak en zijn Singalese accent maakt de namen even onverstaanbaar als een gemiddelde hoogmis. ' I see, very interesting' geef ik terug, zoals ik inmiddels doe bij alle uitleg, die volkomen langs mij heen gegaan is. Je leert wel te overleven tijdens zo'n reis. We zien de purple-faced leaf monkey nog enkele keren tijdens de trip. Altijd met de volledige toelichting. Subspecies zijn een serieuze zaak.

 

Purple-faced Leaf Monkey

 

Reacties

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het Hoge Noorden