Het mag geen naam hebben

We hebben besloten een paar daagjes naar Texel te gaan. De weersverwachtingen zijn aardig en de najaarstrek brengt allicht wat interessante soorten mee. We vinden een onderkomen in De Cocksdorp. Aardige naam voor een vriendelijk dorpje in het noorden van het eiland, maar veel Engelse toeristen ga je er niet mee lokken. In de Slufter (ook al zo'n naam met maar één rijmwoord) volgt een weerzien met de mooiste leeuwerik van Europa: de Strandleeuwerik.

Strandleeuwerik

Later lopen we vanaf de vuurtoren over het eindeloos brede strand naar de branding. Daar scharrelen natuurlijk de ADHD-ertjes onder de wadvogels: Drieteenstrandlopers. Ik heb er een zwak voor. Ik slaag er zowaar in om er eentje in de vlucht te fotograferen.

Drieteenstrandloper

Uit zee komt een Grote Lijster aangevlogen. Een onverwachte bezoeker, die al heel wat kilometers boven de golven moet hebben afgelegd.

Grote Lijster

We blijven nog even staan in de hoop een voorbijvliegende Jan-van-Gent te spotten. Het gaat een beetje over namen, deze blog. Aanleiding is het besluit van Artis om nieuw-geboren dieren geen naam meer te geven. Niet langer Tanja, het Nijlpaard of Knud, de IJsbeer. Ik ben daar helemaal voor. Jan-van-Gent, hoeft voor mij niet. Vogel uit België zegt genoeg. Ik heb het al eens gehad over rangers in Zuid-Afrika, die het steevast over Pumba hadden, als er een Wrattenzwijn opdoemde. Ik erger me daaraan. De VerDisneysering van het dierenrijk. 'Doe mij maar de gestoofde Bambi met spruitjes'.
Misschien is het ook best een goed idee om pasgeboren kinderen geen naam te geven. Gewoon 'Kind 1' en 'Kind 2'. Spaart een hoop ellende met het uitkiezen van namen en vernoemen van schoonouders. Hoewel het natuurlijk later ook weer tot trauma's kan leiden: 'ik was altijd kind 2.....'
Voor mensen, die de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd zijn kan het in elk geval best. Die hebben hun nut wel een beetje gehad. Noem ze maar Profiteur 328, of Verpleegobject 17. Anders vermenselijkt het ze te veel. En dat maakt het weer moeilijk bij het ruimen.
Zo staan we wat te filosoferen aan het strand. Bij de Drieteenstrandlopers. Ook wel cru eigenlijk, die vogeltjes constant confronteren met hun handicap. Al zijn ze nog best snel.

Drieteenstrandloper


Reacties

  1. Haha, lekker bezig Peet en hele mooie plaatjes, vooral plaatje 2 , dat is dan toch mijn favoriet boven de plaatjes 1, 3, 4 en 5. Howel ik plaatje3 ook wel spectaculair vind👏🏻 liefs Schoonzus 1, laten we daar geen misverstand over hebben😂

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden