Hongarije voor de liefhebber

Wij bevinden ons in Hongarije, een eind voorbij Boedapest. We hebben een onderkomen geboekt op een voormalige boerderij in het oosten van het land, tussen het Bükk gebergte en de Hortobagy. Een vogelgebied bij uitstek, befaamd om de vele spechten, Appelvinken en de majestueuze Keizerarend. Deze laatste moet het helaas zonder kennismaking met ons stellen. We hebben heus een tijd naar hem uitgekeken, maar hij kwam niet opdagen. Dan moet hij het zelf maar weten. De accommodatie wordt gerund door een Nederlandse bioloog en zijn Hongaarse echtgenote. Wij zijn niet de enige gasten: er is een groep Nederlanders neergestreken voor een fotocursus. Regelmatig komen wij ze tegen op onze dagtochten. Terwijl wij onbekommerd een voetpad volgen richting steppe, krijgen zij de strenge instructie door de knieën te zakken, diafragma 11 of 16 te kiezen, een stop overbelichting in te stellen en daarna het histogram te bestuderen. De cursusleider, een cynische vijftiger genaamd Eppo, gaat vervolgens op zijn gemak tegen een boom zitten om zijn leerlingen in de gaten te houden.

Bij de avondmaaltijd zien wij de groep weer terug. Eppo blijkt niet alleen deskundig op het gebied van fotografie. De cursisten hebben net een geanimeerd gesprek over ziektes en kwalen tijdens het nuttigen van de heerlijke Hongaarse ovenschotel als de leider ingrijpt.

'Weet iemand eigenlijk wat homeopaatsie is?' Hij kijkt vorsend rond. Eén onvoorzichtige cursist mompelt iets over 'de hele mens', maar Eppo kapt dat ferm af. 'Kijk, zegt hij, als ik één aspirientje neem en dat breek ik dan in heel kleine stukjes. Echt heel klein.' Met zijn duim en wijsvinger geeft hij aan dat het inderdaad maar om een armzalig restantje van een aspirine gaat. 'En dan neem ik één zo'n stukje en dat gooi ik in een emmer water. Nee, in een badkuip vol water. Nou dat vind je dan nooit meer terug'. Hij kijkt even rond of iemand hem tegen gaat spreken, maar de cursus duurt nog tot het eind van de week. ' Dat is nou homeopaatsie. Je kunt het medicijn op geen enkele manier meer terug vinden, maar het zou dan nog wel werken. Het water zou dan de eigenschappen van de aspirine overnemen. Homeopaatsie. Telkens als ik zo'n dokter Vogel hoor, denk ik, man wat een oplichterij.' De kans dat hij dokter Vogel nog gaat horen is vrij klein, want die is reeds twintig jaar geleden overleden, maar voor Eppo is hij springlevend. Een oudere cursist valt hem bij. 'Dus het is misschien wel suggestie. Hoe noemen ze dat ook weer? Een plaaseeboo. Misschien is het wel een plaaseeboo.' Zijn certificaat fotografie komt wel goed. De leider knikt hem welwillend toe. Het groepsgesprek kabbelt nog wat door over levenseinde en donorregistratie, maar de spirit is er uit.

Middelste Bonte Specht

Wijzelf hebben het prima naar onze zin. In de vroege morgen fotograferen we geheel zonder instructie spechten en ander spul vanuit een schuilhut in de tuin, 's middags wandelen we in de heuvels en bij het diner hebben we gezelschap van twee gezellige Zweden. Zij zijn hier voor de vlinders. 'What a strange group at the other table', is ook hen opgevallen. Dat zou dokter Vogel ook vinden, maar daar had hij vast een placebo voor.

Appelvink

 

Grote Bonte Specht
Boomklever

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het Hoge Noorden