Sri Lanka voor beginners deel 3

Wilpattu Teal Cottage
We gaan op weg naar het noorden. Nog maar een paar jaar geleden het meest onveilige gebied van Sri Lanka en, mede daardoor, nog betrekkelijk rustig als bestemming. Van de 22 miljoen inwoners, die het land rijk is, ontmoeten wij een redelijk percentage tijdens onze rit. Het straatleven is chaotisch, maar kleurig, met kraampjes, winkeltjes, half afgebouwde huizen, perfect onderhouden tempels een een eindeloze stroom aan tuk- tuks. Onze gids ziet dat met lede ogen aan. De jonge Sri Lankanen (Sri Lankezen, zou Wilders ze noemen, denk ik) kiezen de makkelijke weg, volgens hem. In plaats van zich te bekwamen in een nuttig vak, schaffen zij een tuk-tuk aan om daar, vrolijk rondscheurend, hun rijst mee te verdienen. De concurrentie is moordend, maar het is geen zwaar werk en enige opleiding is niet vereist. De enige essentiele rekenvaardigheid is dat je je tarief met drie moet kunnen vermenigvuldigen als er een buitenlander als klant voor je staat.
Wij arriveren bij ons onderkomen, vlak buiten het Wilpattu National Park. Laten we positief zijn: onze kamer heeft een bed. En is van een minimalistische schoonheid. De prachtige eenvoud van de egaal grijze betonnen muren is gewaagd qua ontwerp, maar zeker geslaagd. Een tafeltje of een stoel zou het effect volledig teniet doen en er is dan ook voor gekozen het bed alle ruimte te geven.
Jerdon's Leafbird
De tuin biedt onderdak aan een aantal nieuwe en interessante vogelsoorten. We horen de roep van de black-hooded oriole, een wielewaal, en een onwaarschijnlijk groene Jerdon's leafbird. Twee spectaculair gekleurde soorten, die in het gebladerte nog knap lastig te fotograferen zijn. De leafbird lukt uiteindelijk.
Purple-rumped Sunbird (female)

Verderop scharrelen wat sunbirds, de Sri Lankaanse variant van de kolibrie. Bij een beschaduwd plasje achter de tuin treffen we een bekende aan: onze eigen ijsvogel. De 'common kingfisher'. 'But it is not common in Sri Lanka, no sir', bezweert onze gids ons. Hij heeft wel humor. De mooiste lokale bewoner is de malabar pied hornbill, een prachtige neushoornvogel. Kleur genoeg in de tuin. Dan moet je de kamer ook wat neutraler houden. Dat snappen we wel.
Common Kingfisher (IJsvogel)
Malabar Pied Hornbill

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het verre oosten dichterbij