Op zoek naar de Gnoe - terug naar Zuid-Afrika

2. Berg en Dal restcamp

Wij overnachten in een hotel net buiten het Kruger park, met uitzicht op ‘ Crocodile River’. De volgende ochtend doen we boodschappen en kopen een Zuid-Afrikaanse sim kaart, met genoeg data om deze blog online te zetten en de meest dringende appjes en mail te kunnen beantwoorden. Ons gezelschap bestaat uit 4 personen en beide stellen beschikken nu over een lokaal nummer, zodat we elkaar kunnen bellen als de ene helft een ‘game drive’ gaat maken en de andere in het ‘restcamp’ achterblijft. De theorie klopt wel, maar de dekking is zo slecht in grote delen van het Kruger park, dat communicatie per postduif efficiënter zou zijn. 


De titel van  blog is een beetje misleidend, want een zoektocht naar de gnoe is niet echt nodig. Al op de eerste dag  staat er een stoer exemplaar ons aan te staren. Ik heb het idee dat hij wat dreigend naar mij kijkt. Mijn cynische ode aan de gnoe  heeft destijds veel commotie veroorzaakt onder de gnoe gemeenschap en staat inmiddels op de zwarte lijst. Gelukkig is hij in z’n eentje…Luister hier naar de Ode aan de gnoe 


Het is algemeen bekend dat het niet goed gaat met de neushoorn. Stropers hebben het aantal inmiddels flink gedecimeerd. Toch is de kans op het zien van deze grijze kolossen in het zuidelijk deel van het Kruger nog steeds behoorlijk. Een vriendelijke Afrikaan, die ons tegemoet rijdt opent even zijn raampje en zegt dat er ‘seven rhinos’ te vinden zijn bij de ‘Gardenia Hide’. En jawel, als wij na een kwartiertje ter plekke aankomen, liggen er zeven neushoorns op diverse plekken rondom de schuilhut. In diepe slaap. De hoorns zijn allemaal afgezaagd om te voorkomen dat ze aantrekkelijk zijn voor stropers. Dat werkt goed. Ze zijn nu voor niemand aantrekkelijk. Behalve voor de ossenpikkers, maar die zijn niet kieskeurig in hun relaties. We zien zelfs iets moois ontluiken tussen een ossenpikker en een impala. De natuur laat zich niet zo makkelijk in hokjes duwen. 

Wij gebruiken de lunch bij een picnic site met roosterkoek in de aanbieding. Een welverdiend rust moment en natuurlijk de gelegenheid om even een toilet te bezoeken. Het safarigevoel wordt daar ook meedogenloos doorgevoerd. 
Niks genderneutrale ‘ we hebben allemaal een slurf’ waterplaatsen: je bent een bull of je bent een cow. Een woke zanghavik kijkt afkeurend toe….
Reacties

 1. Mooi die muzikale ode en de foto's. Bij ons zijn er nog genoeg damestoiletten. Wel is het even afwachten hoe dat straks met de stikstof gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige fotografie. Jammer dat de horings van de renosters afgesneden word. Het is juist de scherpe punt wat zo bizonders is.
  Verder geniete maar ❣️

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat is het weer heerlijk weglezen dit blog!
  Geniet met elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! Love that Red-billed Oxpecker on an Impala!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Best jammer, dat je groot en lelijk bent en toch een behoorlijk mooie neus hebt en dat deze er dan af moet vanwege de stropers. Onnatuurlijk, maar het slaapt vast lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Op zoek naar de Gnoe - terug in Zuid-Afrika

Op zoek naar de gnoe - terug naar Zuid- Afrika