Op zoek naar de Gnoe - terug naar Zuid-Afrika

5. Restcamps en regen

De ‘restcamps’ in het Kruger park zijn een belevenis op zich. De onderkomens zijn meestal simpel, maar de bedden zijn goed en er is overal of een airco of een plafondventilator. Soms zelfs beide. Het keukentje is vaak buiten en dan is het zaak de etenswaren goed op te bergen, anders gaan de aapjes er mee aan de haal. De familie meerkat zit ergens in een boom te wachten tot er nieuwe argeloze bezoekers hun auto naast het huisje neerzetten. Zij weten ongetwijfeld dat vrijdag de wisseldag is. Als de nieuwkomers dan druk bezig zijn de bagage naar binnen te brengen vergeten zij tussendoor de autoportieren te sluiten. In een mum van tijd zitten de meest brutale apen dan al in de auto om alles wat eetbaar is mee te ratsen. De rest wordt in chaos achtergelaten. 


Het management van de restcamps neemt haar taak serieus. Er loopt een wandelpad langs de rivier, waarbij een houten railing de wandelaar er voor behoedt langs de steile helling naar beneden te vallen. Die afrastering is echter door de tand des tijds aangetast en lang niet overal betrouwbaar meer. Dan komt het team bij elkaar om over dit probleem te beraadslagen. Er komen twee oplossingen ter tafel:

 1. We repareren de railing.
 2. We plaatsten een bord ‘Don’t lean on the fence’

De tweede optie is zowel sneller als goedkoper en wordt met algemene stemmen aangenomen. Er wordt over drie jaar een evaluatiemoment ingepland. Van deze efficiënte, oplossingsgerichte werkwijze, zien wij vele voorbeelden. 


Er is ook altijd een winkel aanwezig. Als mijn zus met de gedane boodschappen naar de kassa loopt, zet zij als eerste de fles wijn neer. ‘The most important thing first’ zegt zij lachend. Een grapje moet kunnen. De kassamedewerkster verstijft echter ogenblikkelijk. ‘That is the most important thing’ zegt zij fel en wijst op de fles water, die ook bij de boodschappen staat. ‘Can you show me your permit for the park’, voegt zij er streng aan toe. Ik begin uit te leggen dat mijn zus al jaren de AA bijeenkomsten met grote toewijding volgt en dat het echt al veel beter gaat, dus uiteindelijk mag zij de fles mee. Maar ze houden haar in de gaten.


Hoe gaat het intussen met onze game drives? Wel goed, maar de dagen zijn meestal on-Afrikaans grijs, wat fotografie niet altijd makkelijk maakt. Deze Tawny Eagle in de regen ziet er wat verloren uit. 
De nijlpaarden hebben er geen last van. Pa laat zien hoe indrukwekkend zijn opengesperde bek er uit ziet en junior doet zijn best dat te evenaren. Nog een paar jaar oefenen.


De buffels zien er ongeacht het weer altijd wat droefgeestig uit. Ten dele is dat omdat je als buffel onvermijdelijk wel een stuk of wat irritante ossenpikkers meezeult, die er niet voor schromen oren en neusgaten te belagen of zelf voor je ogen te hangen . Ga dan maar eens rustig wat drinken.

Reacties

 1. Leuk. Verteld en weer eens mooie foto’s ondanks bewolkte weer. Zo ziet het er meestal tegenwoordig hier ook uit. Geen regen en weinig zon. Fyne tyd. Verder. Wanneer vertrekken jullie weer naar huis?? Groetjes uit de Namib!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben nog een week tegoed. Moeten eigenlijk ook weer eens richting Namibië! Groet van ons

   Verwijderen
 2. Wat een leuke reisverhalen, Peter! We genieten mee. Nog een hele fijne reis, Groeten van ons: Martin en Ammerens

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In Australië blijkt het zo te zijn, dat wanneer je na het kopen van alcohol, jij over de schreef gaat, je nergens meer in de betreffende staat alcohol mag kopen. Het wordt zelfs genoteerd! . Daar bestaat nog ‘handhaving’.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geniet van je heerlijke verhalen en foto's Peter! Lieve groet uit Lunteren, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig toch dat we die AA bijeenkomsten samen steeds volgen, Leonieke! Maar slim dat je ook water had meegenomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We genieten van de verhalen! Tja dat mijn schoonmoeder zich weer niet kon inhouden... Wat zal ik zeggen...
  Ik zal het wijnrek leeghalen hier als ze komen.....
  Geniet nog even met elkaar van deze prachtige reis en hopelijk nog met wat "blauwlucht"! Gr Veer

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden