Het verre oosten dichterbij

Deel 2: de jungle in…


Onze eerste bestemming is Khao Yai, het oudste nationale park van Thailand. Het is grotendeels bergachtig en bedekt met regenwoud. Het is een groot park: wel 2000 km2, wat gelijk staat aan zo’n 400.000 voetbalvelden. Dat lijkt veel, maar gedurende ons  vierdaags verblijf heb we er geen enkele kunnen vinden. Terwijl we toch een dag met een gids rondrijden. Tata, heet hij. Zoals in ‘Tata Steel’ voegt hij er gelijk aan toe. Een bekende industriële familie in Thailand, die de gelijknamige Thaise auto op de markt brengt. Onze gids rijdt in een Mitsubishi. De Tata valt na een jaar of drie volledig uit elkaar, verklaart hij.

Op onze eerste stappen in het regenwoud ‘s morgens vroeg worden wij begeleid door het prachtige gezang van de gibbons. Een bijna betoverend geluid, dat kilometers ver te horen is. 


Tata is een goedgehumeurde, deskundige gids. Hij leidt ons naar de nesten van diverse soorten neushoornvogels en naar de plek waar een visuil geduldig zit te wachten tot de schemer intreedt. 










Als plotseling achter onze auto een olifantenmoeder met jong de weg oversteekt kent zijn enthousiasme geen grenzen. Veel bezoekers huren een gids in om naar een wilde olifant te zoeken, maar de kans dat dat werkelijk lukt is maar klein. De ontmoeting ging zo snel dat wij geen beelden konden vastleggen. Hij staat er echter op dat wij op de terugweg een foto van één van de pootafdrukken maken en wijst vastbesloten op een vage kring in het zand. Olifanten zijn heel lichtvoetig, dus komt straks zeker aan de muur. Of we laten er behang van printen.





Als wij de volgende dagen zelf het park intrekken zijn de omstandigheden moeilijker. Op het pad dat wij bewandelen door de jungle liggen echt belachelijk veel bladeren. Oké, het is een bos en daar willen we best rekening mee houden, maar er zijn grenzen. Gelukkig zijn de parkwachters zich daarvan bewust. Op diverse plekken langs kampeerterreinen en bosranden zien wij ze bezig om de zandpaden met bladblazers schoon te krijgen. Het geluid dat de apparaten produceren is dermate oorverdovend dat er geen vogel meer te horen is en dat zelfs de gibbons 300 voetbalvelden verder hun repertoire gaan oefenen. Slechts een makaken gezin blijft mismoedig een beetje zitten vlooien tot de herrie voorbij is. 




In het weekend trekt het park een groot aantal bezoekers uit Bangkok. Het centrale informatiecentrum, waar ook diverse restaurantjes zijn, is overvol. Een mooie tijd voor de uitbaters om een flinke financiële slag te maken, maar als wij in de rij staan om ook een bordje noedels te bemachtigen, wuift de kok ons weg. Ze hebben al te veel bestellingen en het moet geen werk gaan worden. Dan maar koffie, denken wij berustend. Bij de koffietent aangekomen zet de verkoper echter plots een bordje neer: “closed for lunch break from 13:00 tot 14:00”. Hij heeft gelijk natuurlijk…..

Reacties

  1. Weer een geweldig verhaal en mooie foto's

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een andere wereld zeg, heel bijzonder om mee te maken. Hilarische beschreven Peet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. That is one beautiful Buffy Fish Owl! I have a distant shot of an elephant for exchange 😀.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. My goodness..een bladblazer in de jungle pffff

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Werkelijk geweldig mooie foto's Peter! En natuurlijk wederom een vermakelijk verhaal erbij.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tilly en Piet genieten weer van je verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Alles voor het toerisme! Bladblazer of niet, het pad moet goed te begaan zijn. Haha ik ben benieuwd naar het bang van de olifanten afdruk! Geweldig! Maar hoe zit het nu met jullie lunchbreak?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Rita
    Peter en Jeannette wat zitten jullie in een andere mooie wereld, een mooie natuur en prachtige dieren.
    Geweldige mooie foto’s
    Ik hoop dat jullie nog wat eten en drinken na binnen hebben kunnen werken 😂🤣😁

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie foto’s in het oerwoud! Is ons nog niet gelukt. Bladblazen in het oerwoud? 😂

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, een bladblazer zit hier niet gauw zonder werk… ;)!

      Verwijderen
  10. Mooi sterk verhaal van de olifanten, je zou het bijna geloven. Als ik jouw was zou ik het verhaal maar achter het behang plakken. gr Benno

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Echt super weer om te lezen wat een talent heb je Peter

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het Hoge Noorden