Het verre oosten dichterbij


Deel 1: Gaan we wel of gaan we niet….

Het spant er wel even om na de staaroperatie. Het wat merkwaardige resultaat daarvan is dat ik alle beelden dubbel zie. “Het komt weer goed”, zeggen beide oogartsen bemoedigend. “Misschien werken de ogen niet goed meer samen. Dat laten we onderzoeken.” Een paar weken later vervoeg ik me bij de orthoptist, een soort relatietherapeut voor ogen, die te lang samen zijn geweest. Die op elkaar uitgekeken zijn. Na een paar indringende sessies zijn ze bereid om toch weer een gezamenlijke bril te proberen. Met cylinder zelfs. Het dubbele beeld verdwijnt hierdoor en onze reis naar Thailand kan doorgaan.




De vlucht duurt erg lang. Het zijn ook eigenlijk twee vluchten, met een ruime tussenstop in Abu Dhabi. Even hebben wij de illusie dat de stoel naast ons leeg blijft, maar   vlak voor ons vertrek laat een stevige Arabische zestiger zich daarin zakken. Er hangt reeds een behoorlijke walm van alcohol om hem heen en hij doet zijn best het percentage tijdens de vlucht nog wat omhoog te krikken. Elke keer als een stewardess langsloopt vraagt hij dringend om een whisky. En krijgt die meestal ook. Als hij verneemt dat wij uit Nederland komen, uit hij zijn bewondering voor het feit dat “ smoke joint weed “ daar geheel gratis is. Wij proberen zijn enthousiasme wat te temperen, door uit te leggen dat er vaak toch wel enige betaling vereist wordt, maar die gedachte wuift hij lachend weg. Er volgt een onsamenhangend verhaal over zijn leeftijd, het te warme land waarin hij leeft en waarom hij niet oud gaat worden. Dat laatste geloven wij graag, maar Bangkok haalt hij nog wel, vrezen wij. We hopen dat de hoeveelheid alcohol hem wat rustiger gaat maken, maar de keren dat hij inderdaad wegzakt zijn maar kort. Dan zakt zijn hoofd gevaarlijk dicht naar de schouder van mijn echtgenote en zijn hand beland op haar been. Omdat er nog over geen enkele hoeveelheid kamelen onderhandeld is, vinden we dat voorbarig en maken we hem wakker. We moeten even het toilet bezoeken. Hij hijst zich moeizaam omhoog, worstelt met snoertjes, tassen en dekentjes en wankelt het gangpad in. Als wij terugkomen moet het hele proces herhaald. Dat lukt nog net, maar we blijven de rest van de vlucht maar zitten. Het laatste wat we van hem zien is als hij in de aankomsthal naar de verkeerde bagageband sjokt. 



Wij beginnen de dag daarna aan onze rondrit. Het links rijden valt zoals altijd wel mee, maar het is even wennen aan het feit dat auto’s op de snelweg even makkelijk links als rechts inhalen. Na een half uurtje echter slalom ik als een echte Thai door het verkeer. Het wordt pas lastig als je als linksrijdende chauffeur een weg moet nemen, die rechtsaf gaat. In Nederland hebben wij dan een keurige afslag en ga je vervolgens een viaduct over om veilig aan de andere kant te komen. Dat is een dure en ingewikkelde oplossing. In Thailand hebben ze hiervoor de U-bocht bedacht. Gewoon op de snelweg. Even kijken of er een klein gaatje valt in het aanstormende verkeer en hup, vol gas er in. Een paar kilometer verder kun je dan rustig de gewenste afslag nemen, die zich nu aan de goede kant van de weg bevindt. 
















Reacties

  1. En wƩƩr moet ik zoooo lachen om je beschrijvingen van je dubbelzien, de Arabier en afwezige kamelen . En toen kwamen de bizarre verkeerssituaties nog ! Veelbelovend weer deze reis.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat hebben jullie een fijne vliegreis gehad.šŸ¤£

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb weer genoten van je 1e blog Peter, wat een geweldige vliegreis die vergeten jullie niet meeršŸ˜‚
    En dan het rijden in Thailand šŸ™ˆmaar jullie gaan nog veel mooie dingen zien en beleven!
    Geniet ervan en groetjes Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hilarisch geschreven Peet, vreselijke vlucht lijkt me šŸ™Šveel plezier šŸ˜˜

    BeantwoordenVerwijderen
  5. šŸ¤£šŸ¤£en dit is nog maar het begin…

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Briljant stuk weer Peet! Niet geheel woke beschrijving van de Arabier maar het ken netšŸ˜‚

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een woord dat ik wel vaker hoor de laatste tijd….;)

      Verwijderen
  7. Leuke story over een zitzak en link rijden door een speciale bril gezien. Veel plezier daar gr Benno en Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dubbel genoten Peet. Mooie reis!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een heerlijk verhaal weer Peter. En moedig om zelf te rijden in Bangkok. Dat hebben wij nooit gedaan daar. Fijne reis. Groet Dorine Turpijn

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je moet er toch niet aan denken dat die Arabische zestiger het niet zou halen waar jij bij bent!…Maar nu in Thailand, genieten van de natuur, met name de vogels(!), het eten en de mensen. Wij lezen(reizen) graag mee. Veel plezier!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het klinkt allemaal weer fantastisch, Peter en Jeannette! Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. As always your writing is very entertaining and ends too soon. Google translate does a great job! I'm glad you were able to find a way to add a link to this blog, bypassing FB's silly content suppression of external links!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Didn't mean to be anonymous, this is Dave

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thank you for your kind words and for the fact that you take the trouble to follow my Dutch blog, Dave!

      Verwijderen

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden