Zuid-Afrika revisited deel 3

Wij vermaken ons met het verkennen van het Kruger Park. Daarin zijn we niet alleen. Zeker het zuidelijk deel van het park wordt druk bezocht. Dat is niet erg, het is ongelooflijk uitgestrekt en alleen als er ergens leeuwen gespot zijn vertoont zich enige filevorming. Iedereen manoeuvreert dan zijn auto in de meest ideale positie voor een National Geographic plaatje. Het wordt pas echt lastig als de leeuwen enige actie vertonen. Dat gebeurt niet vaak. Zij hebben een dagritme, dat voornamelijk bestaat uit slapen, slechts nu en dan onderbroken door een middagdutje. Tenzij het tijd is voor de paring. Dan zien we een heel andere kant van de leeuw. En de leeuwin. Zij draait uitnodigend een paar keer voor de neus van haar man heen en weer en meer aanmoediging heeft hij niet nodig. Ongegeneerd, midden op de weg, gadegeslagen door vele geschokte natuurliefhebbers volgt de daad. Er ontstaat enige paniek onder de chauffeurs. Iedereen wil natuurlijk wel zulk educatief videomateriaal opnemen, dus auto's worden gestart en haastig probeert men zodanig te draaien dat er vrij uitzicht is op de acteurs. Eén auto staat reeds na enkele seconden dwars op de weg en belemmert zo het zicht van alle andere. Dat levert de inzittenden weinig vrienden, maar wel mooie beelden op natuurlijk. Even heb ik de neiging me boos te maken over dit asociale gedrag, maar al gauw denk ik: 'ach laat ook maar, het is vakantie'. Bovendien is de chauffeur van de betreffende auto mijn broer en ik zit achterin. Dat helpt natuurlijk.





Het thema 'leeuw' komt ook weer ter sprake in Marloth Park. Met z'n vieren lopen wij een uurtje door de zandpaden van het park, om koffie te gaan drinken in een restaurant aan de rivier. De eigenaresse komt een praatje maken. Zij lijkt wat te verbleken als wij zeggen dat we te voet zijn gekomen. Wij vertellen over de leeuw, die een paar nachten geleden in het park gesignaleerd is en dat we dit 's avonds niet zouden doen natuurlijk. 'One lion?', zegt zei, ' there are at least four lions that permanently roam the park. And hyenas, of course. I was even followed by a wildebeest the other day, a big ugly one.' Nou ben ik zelf ook niet zo'n fan van gnoes, maar dat het ook zulke stalkers waren wist ik niet, 'And some time ago the was an enormous boa constrictor  in front of the gate here. I never walk in the park. Even our braai area is on the second floor'. Voor zover ik weet komen boa constrictors alleen voor in Zuid-Amerika, maar ik wil zo'n Marloth veteraan niet tegenspreken. Het is wel duidelijk dat de wervende folders van het park niet helemaal volledig zijn. Toch wandelen we gewoon weer een uur terug naar ons huis. Druk pratend en vrolijk zingend. De stemming zit er goed in. De statistieken zijn dan ook in ons voordeel. Het laatste feitelijke slachtoffer van een leeuw in Marloth was een inbreker, die 's nachts gegrepen werd. Zo'n leeuw is ook niet gek.










Reacties

  1. Prachtige pagina Peter! Leuk om jullie avonturen in woord en beeld te zien.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het Hoge Noorden