5. Franjepoten Jagers en Walvissen

We zijn hier nu zo’n twaalf dagen en dan komt toch het moment dat je je wat meer in de taal gaat verdiepen. Na het bezoeken van Gulfoss, Seljalandsfoss, Kvernufoss, Skogafoss, Dettifoss en Godafoss , die allemaal watervallen bleken te zijn, heb ik de voorzichtige conclusie getrokken dat ‘foss’ misschien wel IJslands is voor waterval. Voor het bestellen van een kop koffie is deze kennis mogelijk nog niet heel nuttig. Bovendien spreekt iedereen hier prima Engels. Maar het voelt toch goed een beetje zelfredzaam te zijn.De watervallen oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bezoekers van het eiland. Er hoeft maar een bordje met ‘foss’ bij een zijweggetje te staan of iedere bus slaat af. Godafoss is geheel in beslag genomen door 6 bussen met passagiers van het Amerikaanse cruise schip ‘Viking Star’. De organisatie is wel fantastisch. Voor elke groep uit loopt een gids, die voortdurend een bordje omhoog houdt met de naam van het schip en het groepsnummer. Wij voegen ons bij cohorte 11. Dat lijkt ons de groep met de buitenhutten.
Het maken van selfies is een belangrijk onderdeel van elk bezoek aan een toeristische trekpleister. Het is altijd weer inspirerend om te zien hoe een verveeld ‘ik heb het hier wel gezien’ gezicht als bij toverslag verandert in een vrolijke vakantiegenieter om na twee seconden weer terug te vallen in de gebruikelijke chagrijnige plooien. De wereld zou er mooier uit zien als wij allemaal verplicht werden om elke minuut een selfie te maken.

Één van de meest karakteristieke vogeltjes van IJsland is de Grauwe Franjepoot. Die naam belooft niet veel goeds, maar in feite gaat het om een prachtig gekleurde vogelsoort. Het vrouwtje is daarbij absoluut het fraaist uitgedost. Daar heeft ze dan ook alle tijd voor, want na het leggen van de eieren beschouwt zij haar taak als afgelopen.  Haar man broedt de eieren uit, brengt de jongen groot, bezoekt de ouderavonden en ga zo maar door. De Franjepoot mannen pleiten al jaren voor een gelijkwaardiger verdeling, maar daar is nog een lange weg te gaan.

Een andere IJslandse vogel met wat vreemde gewoontes is de Kleine Jager. Hij is doorgaans te beroerd om zijn eigen vis te vangen, dus wacht hij met een aantal kameraden dichtbij een  kolonie sterns tot er één terug keert met een smakelijk hapje voor de jongen. Zodra de Jagers hem zien, stuiven ze er met z’n allen op af en belagen de stern net zo lang tot hij zijn vangst laat vallen. Die wordt dan behendig opgevangen door één van de nietsnutten, die op zijn beurt weer achtervolgd wordt door de rest. Mooi om te zien, dat wel.

Onze laatste IJsland dagen brengen wij door op het westelijk schiereiland Snaefellsnes. Wandelend op alweer een zwart strand merken wij op dat er links en rechts roestige stukken metaal in het zand liggen. Thuis zouden we zeggen : laten we die zooi even opruimen, maar hier zet men er een bord bij over een tachtig jaar geleden gestrande vissersboot en wordt het geheel als toeristische attractie gepresenteerd. Wij hebben nog een hoop te leren.

We maken hier ook nog een walvis tocht, waarbij we niet minder dan vier keer een Potvis mogen waarnemen. Voornamelijk zijn staart als hij begint aan zijn duik van een half uur, maar imposant is het zeker.


En het is tevens een passend vaarwel voor dit unieke eiland, met zijn glinsterende gletsjers, bulderende watervallen en adembenemend mooie kusten. Dank aan ieder, die via de blogs weer een beetje is meegereisd. Leuk om al jullie commentaren te lezen.
Reacties

 1. Alleen al om je inlevende ,
  humoristische verhalen en foto's hoop ik dat je / jullie nog vele reizen mogen maken. Genoten! Goede reis terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je en leuk dat je ze weer hebt willen lezen!

   Verwijderen
 2. Prachtig Peter. Ik heb weer genoten van je mooie blogs. Een goede terugreis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te horen en dank voor het meelezen!

   Verwijderen
 3. Ik kijk alweer uit naar de nieuwe reisverhalen in "Carmiggelt stijl". ( trouwens niet een idee om eens een bundel uit te brengen zoals het zo een goed verteller betaamt? ) Paul F.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Paul! Ik houd je suggestie in gedachten. We hebben er overigens al wel een paar als tijdschrift gemaakt

   Verwijderen
 4. Wat een prachtige verhalen en foto’s weer, wist niet dat IJsland zo mooi en uniek is, maar door jouw blog Peter leren en zien we een hele hoop!
  Wat hebben jullie een fantastische reis gehad en genoten en bedankt dat jullie ons ook mee laten genieten!
  Lieve groet Rita en Henk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat jullie de blogs hebben gelezen en zo een beetje hebben
   mee gereisd!

   Verwijderen
 5. Hi allebei, fijn om ook iets IJslands te leren! Okay, Foss kan ik nog onthouden.
  Dan kan ik sommige mensen wel typeren als ‘spraak’foss! Geeft nieuwe gespreksstof.
  In de vogelwereld heeft het mannetje van de Grauwe Franjepoot nog een lange weg te gaan, maar ik zou als vrouwtje van de Grauwe Franjepoot wel terug op aarde willen komen. 🤭
  De suggestie om een bundel verhalen te gaan schrijven cq uitgeven vind ik een goede. Het is een plezier om de verhalen te lezen. Ontspannend en humorvol. Jeannette blijft als bijrijder volgens mij, continu in een lachstuip!
  Geniet ook van de goede terugreis en tot gauw op de koffie. Kunnen we ons weer verheugen op een gezellige ochtend of middag 😘 lieve groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Joan en we gaan ‘live’ straks de verhalen aanvullen. Dank voor jullie reacties!

   Verwijderen
 6. Het was heerlijk om met je mee te reizen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor de prachtige verhalen en de dito foto’s! Ook die van Jeanette mochten er trouwens wezen! Ik heb genoten van jullie reis. Gr. Paul v W

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi verslag weer Peet. Fijn dat ik nu ook weet wat Foss betekent, kwam er tijdens onze reis niet uit. Zou Svartifoss dan zwarte waterval betekenen ? Een tip, maar ja veel te laat:,kaffi = koffie. gr Pieter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah jouw taalgevoel gaat heel ver en dank voor de gouden tip over de kaffi!

   Verwijderen
 9. Ook wij hebben weer zo genoten van jullie verhalen en foto’s van deze reis. Op naar de volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Leonieke en geniet nog van jullie eigen vakantie!

   Verwijderen
 10. Als ik jouw verhalen lees, moet ik ondertussen altijd een beetje gniffelen om de heerlijke teksten vol humor. Hartelijk dank.
  En waar gaat de volgende reis naar toe?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Dorine, leuk dat je de blogs weer hebt gelezen. De volgende reis hebben wij (vreemd genoeg….;)) nog niet gepland

   Verwijderen
 11. Mooi verhaal en prachtige foto’s weer Peet, julie hebben genoten! Liefs Patries

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Je " bloem" rijke taal blijft aanstekelijk werken op je lachspieren. En wat een fantastische fotoos. Gr. Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De foto's en verhalen waren weer fantastisch. Mag de volgende keer wel iets genderneutraler.(knipoog) Gr Benno

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie en suggestie, Benno! Ik ga er de volgende keer rekening mee houden.

   Verwijderen
 14. Ik zit nog steeds te grinniken om dat selfieverhaal. Zo herkenbaar!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden

Op zoek naar de Gnoe - terug in Zuid-Afrika

Op zoek naar de gnoe - terug naar Zuid- Afrika