Het Hoge Noorden

1 Vertrek…. 

Wij zijn noordwaarts vertrokken. Richting IJsland. Voor degenen, die deze blogs tot nu toe hebben gevolgd is dat een verrassende keuze. Temeer daar de temperaturen thuis, na een koud voorjaar, gestaag richting tropische waarden oplopen. Wij hebben onze hoop echter gevestigd op de klimaatverandering. Als die inderdaad zo snel verloopt als de alarmerende berichten ons doen geloven wacht ons een strandvakantie in plaats van een barre rondtocht langs gletsjers en lavavelden. We gaan het zien, maar ik ben hoopvol.
Zoals altijd begint de vakantie eigenlijk al op het treinstation. Als wij door een goede vriend daar zijn afgezet, activeren we bij een automaat de samenreiskorting. Als ik me verder een beetje gedraag, mag ik tegen gereduceerd tarief met mijn echtgenote mee. Thuis reis ik ook al jaren mee, maar van enige korting is daar geen sprake. Een enigszins bemoeizuchtige man, die zijn schoonmoeder per rolstoel op de Trans-Siberië express gaat zetten vraagt, of wij wel weten dat we voor het kopen van een kaartje aan de andere kant van de automaat moeten zijn. Dat weten we. We hoeven geen kaartje. En de grimmige dame in de rolstoel lijkt ons dan weer geen type voor samenreiskorting. Dan zwaaien wij met onze OV chipkaart vrolijk langs een scanner en de poortjes gaan uitnodigend open. Op het perron komt het gezellige stel weer langs. Of we wel bij de gele scanner ingecheckt hebben, want de blauwe is verkeerd. We glimlachen nog één keer vermoeid terug. Zeker hebben we dat. Op Schiphol aangekomen blijkt dat we misschien beter even echt hadden moeten luisteren. We hebben bij Connexxion ingecheckt en die gaat niet naar Schiphol. We kunnen dus ook niet meer uitchecken. Bij de telefonische helpdesk zijn ze heel begripvol. Komt wel weer goed.


Wij vliegen met Transavia. Een eenzaam kauwtje wil dat ook, maar zijn vlucht is gecanceld. Hij zal zelf naar het zuiden moeten vliegen. 


Wij hebben meer geluk. Al is er  een half uur vertraging. We hebben vanuit de wachtruimte bij de gate mooi uitzicht op het uitladen van het vliegtuig, waar wij straks mee vertrekken. Dat gaat niet snel. Ongetwijfeld het nijpende personeelstekort. Een man of zes staat voortdurend met elkaar te praten en slechts af en toe stapt er één weg om een koffer van de band te halen. Het belang van werkoverleg moet natuurlijk niet onderschat worden. En ze hadden er graag meer mensen bij gehad. Uiteindelijk komt er nog een grote kooi uit het vliegtuig, waarmee waarschijnlijk de laatste ijsbeer van de smeltende ijsschotsen is gehaald en dan kan het inladen beginnen. Ook van de passagiers. Wij zijn weg.

Reacties

 1. Weer genoten van je eerste verhaal. Wij reizen weer graag met jullie mee ook al is het op afstand. Veel plezier

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel plezier,ook wij gaan jullie weer volgen op afstand.gr Günter Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel leuk Peet haha. Veel plezier x ook voor Jeannette Patries

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer met een glimlach op mijn gezicht de zeer beeldende reis in je blog beleefd. Kijk uit naar de volgende blogs. Heel veel plezier in het mooie IJsland en geniet! Gr.Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Julle moet dit geniet, Peter! Ons het met 4x4 voertuie (met die groot wiele) 'n sirkeltoer deur die Hooglande en gletsers gedoen. Dit is 'n pragtige land met die mooiste watervalle! Geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi dat je dat gedaan hebt, Dolf. Het is inderdaad een indrukwekkend land!

   Verwijderen
 6. Toch leuk in juni met skipakken op reis. Veel plezier daar. gr Benno

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijne vakantie ! Gr. Ronald

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De stijl van schrijven over wat jullie zoal tegen komen op weg naar zonnige oorden leest zeer vertrouwd. Heerlijke ironie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Piet zit weer vragend te kijken waarom ik zo zit te lachen bij het lezen van jullie reisverhaal. Die foto van die kauw en Transavia? Is dat echt? Toepasselijke start…. Wij verheugen ons op meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben benieuwd naar jullie verhalen !! Geniet ze !!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hoop voor jullie dat de klimaatcrisis jullie gaat helpen om net als de oude Vikingen van het IJslandse strand te genieten. Maar zoals altijd in dit soort zaken ben ik wat sceptisch. Daarom mijn advies: draai het eens om, en geniet als laatste, en als beginnende ontkenners, van de gletsjers. Ongetwijfeld de moeite waard.....😳😁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zolang er gletsjers zijn, genieten wij! ;)

   Verwijderen
 12. Goed begin van de vakantie! De trein rijdt en het transavia vliegtuig is niet gecanceld. Heb het goed daar in het hoge noorden!
  Jan & Karin

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om jullie zo te kunnen volgen! Fijne reis, Louise

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een heerlijk onderhoudend begin van jullie reisverhaal. De foto van het landschap is al indrukwekkend...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ben benieuwd naar het vervolg van jullie reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kijk voiral weer uit naar de verhalen in stijl ! Veel moois en veel plezier saam ! Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier smelt mijn ijsje. Zou graag in IJsland willen zijn. Beschrijf met je meesterlijke pen alles wat koud is, daar laaf ik mij nu aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Kijk nu al uit naar de mooie verhalen en dito foto’s. Hier was ik alweer blij met het zien van de grutto’s en scholeksters Hoogland west.
  Geniet ervan.
  Groet Dorine

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Op zoek naar de Gnoe - terug in Zuid-Afrika

Op zoek naar de gnoe - terug naar Zuid- Afrika