Zuid-Afrika deel 5 Shiluvari

Het plan is om een paar dagen te genieten van een minder primitieve omgeving, voordat we ons weer in de wildernis begeven. We hebben een onderkomen uitgezocht ten zuiden van de Soutpansbergen: de Shiluvari Lakeside Lodge. Eerst rijden we nog een stuk door het Kruger park terug en nemen de uitgang bij Punda Maria Gate. Vervolgens voert de route naar de stad Louis Trichardt, tegenwoordig omgedoopt tot Makhado. De laatste kilometers rijden wij door de chaotische en onaantrekkelijke wijken van het plaatsje Elim, zodat wij ons afvragen of de aanlokkelijke foto's van de ligging van de lodge wel op waarheid berusten. Dat valt mee. Zoals de naam al deed vermoeden is het onderkomen gelegen aan een meer en heeft mooie uitzchten op het tegenoverliggende heuvelland. Opgelucht gaan wij inchecken. Een reservering op onze naam blijkt echter niet te bestaan. Als wij zeggen dat er al maanden geleden geboekt is, laat de receptioniste weten dat een computervirus enkele weken terug alle boekingen heeft gewist. Geen nood, er is nog plek. Dat is misschien niet zo'n gunstig voorteken.De binnenkant van onze kamer in de lodge is beduidend minder helder dan de buitenkant. Stof afnemen hoort kennelijk niet bij de lokale gebruiken en het handdoekrek komt bij de eerste aanraking volledig uit de muur. Onze tent was een paleisje hiermee vergeleken. Maar ach, het weer is goed en de ligstoel bij het zwembadje aangenaam. Als we tenminste beslag kunnen leggen op het ene exemplaar, waarop je veilig kunt liggen.

Shiluvari Lakeside Lodge


Via het internet hebben wij een dag besproken met een plaatselijke vogelgids, Samsom Mulaudzi (http://www.birdingsoutpansberg-venda.co.za/). Om half 6 's morgens arriveert hij op zijn motor en trekt er met ons op uit. Hij is niet alleen een buitengewoon bekwame gids, maar ook aangenaam en goedgehumeurd gezelschap. In het koude regenwoud, waar wij eerst heen rijden, struint hij welgemoed door het struikgewas, laat af en toe een goede imitatie horen van diverse zangvogels en toont ons enkele soorten, die wij anders nooit gezien zouden hebben. Later, als wij afdalen naar een verborgen stroompje met een klein stuwdammetje, is hij minstens even enthousiast als wij, bij het ontdekken van de mysterieuze Finfoot. Dat klinkt als de Afrikaanse versie van de Yeti, maar het gaat slechts om een verborgen levende watervogel. Voorzover ik weet vormt hij geen wezenlijke bedreiging voor toeristen. De Nederlandse naam roept helaas minder fantasierijke associaties op.

African Finfoot ( Watertrapper)
White-starred Robin ( Sterrenpaapje )
Knysna Turaco ( Knysna Toerako )
African Pygmy Goose ( Afr. Dwerggans)
African Jacana ( Lelieloper )

Al met al is de Shiluvari Lakeside Lodge toch een aangenaam onderkomen, zolang je overdag maar buiten blijft. Het eten is verrassen goed en de grote tuin biedt zelfs nog een paar mooie vogels.

African Hoopoe ( Afr. Hop )
Malachite Kingfisher ( Kleine gekuifde IJsvogel )

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden