Zuid-Afrika 2017- deel 1 (Bijna weg)


Bijna weg

Het is bijna zover. Over twee dagen reizen wij af naar Zuid-Afrika, dit keer naar Kaapstad om ook het zuidelijk deel van het land te bekijken. ’s Morgens loop ik nog even naar mijn vertrouwde dijkje in de Arkemheen polder om afscheid te nemen van de wintervogels. De Zaagbekken en de Smienten. 


Grote Zaagbek

Smient

Als we terugkomen zijn zij al weer weg. Naar het hoge noorden, net als veel andere trekvogels, die hier overwinteren. Sorry, trekvogels kan eigenlijk niet meer: ik moet nu spreken van vogels met een migratie achtergrond. Wij gaan zelf de route volgen van een andere migrant, de Noordse Stern. Althans gedeeltelijk. De Noordse Stern schrikt niet terug voor een flink stukje vliegen. Hij broedt in Arctische streken (waaronder ik voor het gemak Texel ook maar even reken) en trekt zo’n 20.000 km naar het zuiden tot hij uiteindelijk het Zuidpoolgebied bereikt. Dat snap ik dan weer niet. Het is duidelijk niet één van de slimste migranten. Twintigduizend kilometer vliegen om het uiteindelijk even koud te hebben als toen je vertrok. Beetje zinloos, lijkt me. Wij pakken dat beter aan en volgen zijn route tot aan de kust van Zuid-Afrika. Daar is het 27 graden. Je moet het moment weten om te stoppen. 

Knobbelzwaan


Er vliegt een Knobbelzwaan langs de dijk, prachtig afstekend tegen de blauwe vrieslucht. Met enige nostalgie kijk ik hem na. Het afscheid valt me toch zwaarder dan ik dacht. Zal ik het echt zo lang uithouden zonder mijn vertrouwde poldermodellen? Ik weet het niet, maar ik houd jullie op de hoogte

Reacties

 1. Veel plezier Peet. Verheug me nu al op de posts en foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ..zag volgens mij net een knobbelzwaan achter jullie aanvliegen zou dat kunnen?....
  Enjoy yourselves and us!..:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. p.s: ..oh nee, was een Noordse Stern , die 2 haal ik ook steeds door elkaar, sorry.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden