3. Zomer.

Vanochtend vroeg breekt ineens de zon door. Een welkome verandering. Wij staan haastig op en spoeden ons naar de nabijgelegen waterval. Wij hebben die gisteravond al uitgebreid bekeken en de 370 treden omhoog geklommen om op ooghoogte het neerstortende water te kunnen aanschouwen. Waar het water vandaan kwam of waar het beneden heen stroomde was echter door de laaghangende wolken niet te zien. Hoe anders is dat deze morgen. De waterval blinkt ons tegemoet en wij kunnen de stroom volgen tot die kilometers verder in zee uitkomt. 


Onze autorit langs de zuidkust brengt ook een totaal andere beleving dan gisteren.  Indrukwekkende contouren van de rotskusten steken scherp af tegen de blauwe lucht en in de verte glinsteren de smeltende gletsjers. Dit moet wel het mooiste land zijn, dat wij ooit hebben bezocht. Nee, nee, niet het gaafste natuurlijk. Sorry, Mark. De temperaturen lopen rap op tot een verzengende 13 graden en de IJslanders zitten puffend op hun zwartgeblakerde stranden. 






Onze ‘Crossbill guide to Iceland’ raadt ons aan een zijweggetje in te slaan om één van deze zwarte stranden te bezoeken.  “Het grote voordeel van dit zandstrand is dat er minder toeristen zijn en je dus grotere kans hebt dat je het hele strand voor jezelf hebt.” Kennelijk was het boekje niet aan te slepen. Maar ze hebben allemaal het strand voor zichzelf.

Even later adviseert Crossbill ons een schiereiland te bezoeken. “Mooie uitzichten en de papegaaiduikers broeden zomaar in het grasland rondom de parkeerplaats.” We zien een enkele eenzame papegaaiduiker op de rots. Als hij zich realiseert dat hij een te oude druk van de ‘Crossbill Guide’ heeft geraadpleegd, vliegt hij naar gezelliger oorden. Het uitzicht is prachtig, overigens.




Aan het eind van onze rit vinden we een mooi gelegen onderkomen. Het is inmiddels al diep in de avond, maar er is nog steeds volop licht. Ik besluit nog even een stukje te lopen met de camera, want er zijn veel watersnippen in de buurt. Als ik het pad afloop krijg ik meteen gezelschap van de vriendelijke hond van onze gastheer. Prima natuurlijk, maar ik weet niet of de snippen er ook zo over denken. “Zið, höndsson”, zeg ik beslist. Hij kijkt me trouwhartig aan. En sloft weer gezellig mee. De Watersnip kent hem wel.






Reacties

 1. Wat een verschil maakt mooi weer 🌞 zeg! Bizar land! 😘patries

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw! Dit is andere koek! Prachtig landschap. Regen en mist is óók IJsland, maar dít...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig,mooi geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je blog is al een prachtige aanzet om iets van jullie reis mee te maken. Kijken uit naar de verhalen bij thuiskomst. Prachtige foto’s.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo jaaaaaaa dat ziet er prachtig uit zeg. Ik ben jaloers op je foto van de papegaaiduiker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat jullie IJsland nu ook met dit weer kunnen beleven! En natuurlijk weer schitterend verhaal en dito foto’s. Vooral die watersnood is heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. IJsland stond nooit op.mijn verlanglijstje, maar begin nu toch wel wat enthousiaster te worden dankzij je reisverslagen !. Het is in ieder geval weer meegenieten!Groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blij voor jullie dat het weer vandaag meevalt, zodat alles er vrolijker uitziet. Je foto’ s zijn altijd indrukwekkend, weer of geen weer….. Piet en Tilly

   Verwijderen
 8. Zo’n prachtig land, en zeker met de zon, mooi dat jullie dit zo kunnen beleven, en nu al
  Jaloers op de papegaaiduiker, topfoto!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 'Not bad for an insurance company' : - )

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Peter die een hond uitlaat, gekker moet het niet worden. gr Benno

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een andere sfeer! Hoe mooi is dit land met deze blauwe luchten.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden

Op zoek naar de Gnoe - terug in Zuid-Afrika

Op zoek naar de gnoe - terug naar Zuid- Afrika