Het verre oosten dichterbij


Deel 3: boten en ruïnes

Onze rit voert naar Bueng Boraphet, een uitgestrekt meer en aangrenzend wetland gebied zo’n 250 kilometer ten noorden van Bangkok. Het gebied is onder vogelaars ooit beroemd geworden vanwege de waarneming van de ‘white-eyed river Martin’ een zwaluwsoort met lange pluimen aan de staartpennen. Inmiddels is de soort waarschijnlijk uitgestorven. Dat krijg je er van als je onnodige versiering meezeult. De plaatselijke bevolking is ze echter niet vergeten. Aan het eind van de weg staat een groot standbeeld van de mythische vogel. Elke week zijn daar speciale diensten, waarbij zwaluwnestjes en muggenlarven als offerande worden aangeboden. Daarna wordt er geloot welke dorpsbewoner de eer krijgt als voer te dienen voor de laatst overgebleven Siamese zoetwaterkrokodil. Prachtige tradities Toeristen doen niet mee met de loting.




Wij komen voor een boottochtje over het meer. Even zijn we bang dat we weer in zo’n fluisterbootje terechtkomen waarin je nauwelijks het idee hebt dat je echt vaart, maar gelukkig zit er een solide buitenboordmotor op. Met een passend volume. Dat levert fantastische beelden op van honderden eenden, reigers en steltlopers, die in de verte opstijgen om het naderend onheil te ontvliegen. Het dagelijks gebrul heeft gezorgd dat een deel van de vogelbevolking aanzienlijke gehoorschade heeft opgelopen. Zij blijven nu gewoon zitten, zodat wij ook wat foto’s op kortere afstand kunnen maken. Mooi toch, hoe de natuur zichzelf altijd weer in balans kan brengen.


Pygmy Cotton Goose

Chinese Pond Heron


Voor onze culturele ‘break’ doen wij Ayutthaya aan, de vroegere hoofdstad van Thailand. Vanuit ons comfortabele onderkomen aan de rand van de stad fietsen wij door het verleden en wandelen langs indrukwekkende overblijfselen uit vorige eeuwen.  









Reacties

  1. Ja die buitenboord motoren zijn oorverdovend. Toch weer mooie foto’s

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die Siamese zoetwater krokodil imponeert echt wel! Heeft die geen tweelingzus of broer? Zul je twee dorpsbewoners moeten (op)offeren. Toeristen worden op een weegschaaltje gelegd(🫣) voor dit soort offers!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk weer om te lezen Peter en Jeannette!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo te lezen is Thailand méér dan Phuket en ranzige Westerse mannen!! Gelukkig maar...Geniet van al het moois .

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke verhalen weer peet! Weer nieuwe ervaringen, geniet ze!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo leuk om met jullie mee te reizen.
    Fantastische foto’s weer en wat maken jullie een hoop mee!
    Groetjes ook aan Jeannette van mij😘

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een koptelefoon met noise cancelling is de oplossing. Zijn weer prachtige foto's. Gr Benno

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Love the bird photos and color commentary! -Dave

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Opnieuw een fraai en humoristisch verslag van jullie belevenissen en pas op de helft van de reis. Dat belooft nog wat!! Mooie voortzetting. Grt Rob

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nu pas aan je reisverslag begonnen,meteen een avondvullend programma haha! Geweldig verhaal en fantastische foto's weer. Genieten voor de thuisblijvers!Groetjes aan jullie beiden!
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een mooi verhaal weer met prachtige foto’s

    BeantwoordenVerwijderen
  12. gaat lekker daar Peet, leuk om je stukjes weer te lezen. gr Pieter

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het Hoge Noorden