Suriname voor beginners

3. Etenswaardigheden.

Suriname kent eigenlijk maar twee seizoenen: de natte moesson en de regentijd. Omdat wij ons goed voorbereid hebben op deze trip, wisten wij dat we de natte moesson beter konden vermijden. Onze keuze werpt duidelijk zijn vruchten af. We krijgen gelukkig niet te maken met de korte, hevige tropische moessonbuien, maar het regent gewoon de hele dag. 
We besluiten naar de kust te rijden. Mogelijk is het daar droger en er is ook een vogelgebied, dat we willen bezoeken: de Weg naar Zee. Hiermee bedoelt men in Suriname een weg, die richting de zee loopt. In de moerassige gebieden aan weerszijden zien we al een paar mooie soorten roofvogels

Rufous Crab Hawk

Snail Kite


Aan het eind van de weg komen we uit bij alweer een Hindoeïstische tempel. Na onze verlichtende ervaringen van een paar avonden geleden voelen wij ons gelijk thuis. Aan een vriendelijke man, die wat trappetjes staat te vegen, vragen wij of we even mogen rondlopen. Dat is geen enkel probleem, als wij onze schoenen maar uit doen als we een binnenvertrek betreden. Het tempelcomplex is een verwarrende en bijna kitscherige mix van grote kleurige beelden, mooi bijgehouden offerplekjes omringd door afbrokkelende muren en afval in alle soorten. Een glimlachende dame spreekt ons aan en vraagt of wij uit Nederland komen. Ik wil eigenlijk in het Duits ontkennend antwoorden, maar ik herinner me bijtijds ons samenzijn in waarheid. Daarvoor word ik wel meteen gestraft. Zij kent Nederland namelijk. Ze heeft daar lang geleden gestudeerd. Wat volgt is een lang verhaal over de fout die zij destijds begaan heeft, maar eigenlijk de schuld van de docent was. Wat de fout inhield wordt nooit duidelijk, maar wel dat er daarna nog een fout volgde en wederom was een docent de feitelijke schuldige. Dat klinkt allemaal heel plausibel: ik ken het vak. Zij verloor haar studietoelage en brak haar opleiding af met nog slechts één examen te gaan. Vijfentwintig jaar geleden. Maar zij wil terug en van de overheid eisen dat zij haar de toelage alsnog betalen en dat zij haar studie mag afmaken. Of wij dat even kunnen regelen als we terug zijn. Met de innerlijke vrede die ik nog steeds in me draag zeg ik haar dat ze misschien beter in het nu verder kan gaan met haar leven. Een degelijk gevecht verduistert de ziel en bovendien is de bierkaai een makkie vergeleken bij de Nederlandse overheid. Mijn woorden vallen echter in onvruchtbare aarde en toch nemen wij in vrede afscheid van elkaar. 

We besluiten ‘s avonds te gaan eten in het plaatsje Domburg. We hebben daar een leuk terras gezien aan de over van de Suriname rivier. Het is bijna windstil en drie slanke zeiljachten liggen voor anker op het water. Zij hebben ongetwijfeld een lange en avontuurlijke overtocht vanuit Europa achter zich. Een romantische setting voor een etentje. Denken wij. Vanachter de bar van het restaurant klinken vrolijke Caribische klanken, die waarschijnlijk sfeerverhogend bedoeld zijn. In de eettent daarnaast echter vinden ze dat een zwoele avond slechts geslaagd is met een stevige techno beat. En niet te kinderachtig, dat moet echt binnenkomen. Om niet daarin ten onder te gaan schroeft onze bar het volume ook behoorlijk op, zodat al spoedig elk gesprek onmogelijk is. De Surinaamse pizza trilt van onze borden, maar we krijgen toch nog aardig wat binnen.

Op ons eigen terras maken we wandelplannen voor de volgende dag. Gelukkig regent het dan opnieuw. Heerlijk land. En een prachtig vogelleven, zelfs in onze eigen tuin.
———————————————————————————————————————————————————————————————-
Ik stel alle leuke reacties hier enorm op prijs, hartelijk dank daarvoor! Standaard staat de afzender op ‘ANONIEM’ Als dat ook wil, is dat natuurlijk prima. Anders kun je, door te klikken op ‘ANONIEM’ vervolgens de naam aanpassen. Of je kunt, zoals sommigen al doen, je naam vermelden in je reactie zelf. Ik vind het wel leuk om te weten wie er gereageerd heeft, maar de keuze is uiteraard aan jou. Groetjes vanuit het verre Suriname 

Reacties

 1. Liselotte de Hoog13 februari 2023 om 23:58

  Wat een leuke blog weer Peet, klinkt alsof jullie je helemaal overgegeven hebben aan de cultuur en de natuur. Moge het samenzijn in waarheid jullie nog een fijne vakantie geven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat geniet ik weer met een glimlach naar jullie leuk beschreven verhalen en zie ik prachtige onbekende vogels. Hoop op drogere dagen voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige foto's weer Peter. Ondanks de regen. Nog veel plezier daar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Peter en Jeanet, wat een mooi reisverslag weer. Ondanks jullie goede voorbereiding voor deze reis, heeft ook Suriname nog verrassingen in petto! Dat een excuus ook nog nodig is voor een studietoelage gaat wel heel ver, maar alla…. Niet geschoten altijd mis! Toch iets geleerd ondanks geen diploma. Hopend op droger weer voor mooie wandelingen genieten wij van jullie gedetailleerde verhalen. Ga zo door! Liefs uit een toch qua weer nu, iets zonniger Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees weer mee. Leuk en dank voor jullie mooie verhalen en prachtige foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is niet meer Suriname. O voor beginners, dit zijn al ervaringen voor gevorderden 😂

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alweer geweldige foto’s. Jammer van de regen maar jullie laten je er niet door ontmoedigen. Het verhaal is weer als vanouds, vol humor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk en mooi allemaal Peet, en je weet het: na regen komt ooit weer eens zonneschijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook ik lees vol belangstelling jullie avonturen! En bekijk de mooie foto’s

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ondanks de regen neem ik aan dat de temperaturen prima zijn, toch?!
  In ieder geval; genoeg te genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Anonieme Tilly en Piet genieten van je blog, meerdere malen lezen en we ontdekken nieuwe grappen. Jullie zijn goede luisteraars dus krijgen jullie vele verhalen te horen. We wensen jullie vooral zonnige dagen toe!!
  zonnige dagen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Rob van Leeuwenkamp14 februari 2023 om 19:51

  Schitterend beschreven weer Peter jullie bijzondere ervaringen met het land en de inwoners. Balen dat het weer niet meewerkt hadden jullie zoveel zon toegewenst. Maar weet in elk geval dat wij zitten te schateren om de wijze van verslaggeving bij jullie avonturen. Knap hoe jullie omgaan in positiviteit met deze niet voorziene situaties en dat ook nog eens humoristisch kunnen verwoorden. Kijken uit naar je volgende blog. 🦜🌎

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Peet, laat je niet misleiden door de naam binnen deze reactie, wij zijn anoniem!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Heerlijk Peet al die verhalen, zo blijmoedig en verrukt over alles wat jullie toekomt! De foto’s zijn weer waanzinnig! 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Door jullie droge humoristische verhaal genieten we hier - meer dan een beetje - mee met jullie natte geweldige vakantie. Dank daarvoor!
  Jan van Leonieke

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wow, Peter, you really knows how to find an exotic location. Any self-driving there?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yes, no problem. We rented a car locally.

   Verwijderen
  2. Jammer van de regen. Toch weer een prachtig verhaal. wat zijnndie Surinamers toch een heerlijk volk. Ongetwijfeld ook de schuld van de overheid 😊

   Verwijderen

Een reactie posten

Als je bij 'Geef je reactie op' gaat typen, kun je vervolgens daarboven bij 'Reageer als' op het pijltje klikken en kiezen voor de optie "naam'' .Leuk om te weten wie er reageert...

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het verre oosten dichterbij