Suriname voor beginners

Deel 5 .  Peperpot en zo

Onze gastheer biedt aan om, tegen een geringe vergoeding, voor ons te koken. Een heuse Surinaamse Pom. Behalve de kip, komen alle ingrediënten uit eigen tuin. Wij zien hem af en toe met fikse pas de tuin in stappen om weer een knol op te graven of wat essentiële blaadjes te verzamelen. Als wij straks vergiftigd worden is het in elk geval met veel liefde voorbereid. Onzin natuurlijk. Het eindresultaat is een verrukkelijke maaltijd, zoals wij die nog niet eerder in Suriname hebben mogen proeven. Daarna worden wij uitgenodigd om met hem en zijn vrouw een kopje koffie te komen drinken op hun boventerras. Dat worden er wel een paar, want in geanimeerde gesprekken maken zij ons veel duidelijk over veel aspecten van dit mooie en af en toe voor hen frustrerende land. De onlusten in Paramaribo komen ter sprake.’Eigen schuld’, zegt onze gastheer ( zelf van Surinaamse afkomst) beslist. Zijn vrouw probeert nog wat nuance daarin aan te brengen, maar hij is niet te vermurwen. ‘ Kiezen ze eerst voor die moordenaar en daarna geloven ze weer allemaal wat de politici zeggen bij de volgende verkiezingen. Dan wordt van alles beloofd, ja? Mensen krijgen kadootjes, ze beloven een nieuwe weg naar het dorp aan te leggen. Zal wel goed komen, denken ze dan. Ja hoor, dan wordt inderdaad 100 meter weg aangelegd. Zij krijgen stemmen bij de verkiezingen en dan is het geld op. Nou ja, niet op. Dat komt wel ergens terecht, meneer. Ze hebben vriendjes zat. En neefjes en nichtjes. Maar niet voor de nieuwe weg. Die wordt nooit afgemaakt.’ Zijn verhaal verklaart wel al die korte stukjes verharde weg, waar wij hoopvol aan beginnen, om vervolgens weer in zand, modder en kuilen terecht te komen.

Plain-bellied Emerald
 

Wij willen de voormalige plantage ‘ de Peperpot’ bezoeken, nu een jungle-achtig natuurpark. Eerst even geld opnemen, want de Surinaamse dollarvoorraad slinkt hard. Dat is niet zo simpel als het lijkt. De meeste passen worden sowieso niet geaccepteerd en als dat een keer wel het geval is, blijkt het geld op. ‘Morgen is er weer een dag’, vermeldt het display opgewekt. En dat is waar natuurlijk. De Peperpot staat bekend om zijn vele vogels, maar, waarschijnlijk vanwege de onrustige situatie in de hoofdstad hebben zij zich grotendeels uit de voeten gemaakt. Nou ja, ik moet eerlijk bekennen dat vogels kijken in de jungle een kunst op zich is. Af en toe hoor ik wel een indringend maar onbekend geluid. Dat moet iets bijzonders zijn. Langdurig turen wij omhoog, het dichte, donkere gebladerte in. Soms ontwaren we inderdaad het silhouet van een klein vogeltje in de kruin, maar op het moment dat wij de verrekijker er op richten, besluit het beestje zijn geluk vier bomen verderop te beproeven. Slechts de zogenaamde ‘Vogeltoren’, een houten bouwwerk dat tot bij de toppen van de bomen reikt, levert een paar leuke vogels op. En apen, die zich wel een aantal malen laten zien.

Capuchin Monkey 


Black-necked Araçari

Op de terugweg begint onze huurauto te sputteren en is bijna niet meer vooruit te branden. Ik bel onze lokale verhuurder en hij raadt ons aan ter plekke een garage te zoeken om de zaak te verhelpen. Bougie of bobine, schat hij in. Daar heeft hij er zelf altijd standaard een aantal van bij zich, maar het is wat ver om helemaal naar ons toe te rijden. Als ik ons gesprek beëindig, zien wij aan de overkant zowaar ‘Henk’s reparatieshop’ op een uithangbord staan. Henk blijkt een vriendelijke Chinese jongeman, die binnen 10 minuten een nieuwe bobine monteert. De verhuurder heeft ons beloofd dat hij ons het geld de volgende dag aan de overkant van de brug komt teruggeven. Wij begrijpen inmiddels heel goed dat dat uiteindelijk natuurlijk niet doorgaat (lukt me even niet), maar we gaan het nu terugkrijgen wanneer we de auto inleveren. Dat komt goed. 

De lezer kan misschien de indruk krijgen dat onze reis nogal wat tegenslagen kent, maar zo beleven wij dat niet. Wij genieten en blijven heerlijk relaxed. Morgen is er weer een dag.

Savannah Hawk


Reacties

 1. Zo blijkt elke dag weer een andere verrassing in zich te hebben. Het houd de spanning er in. Mooie foto’s en veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zen and the art of Surinam.
  Wat een foto van die emerald. Plain bellied maar aan de rest is weinig plain te bemerken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kolibries, dat blijft altijd mooi, plain bellied of niet..

   Verwijderen
 3. Weer een prachtig verhaal en foto's. Gelukkig hebben jullie geen last van de onrusten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je en inderdaad gelukkig nauwelijks last gehad

   Verwijderen
 4. Zulke bijzondere ontmoetingen, gesprekken is niet vanzelfsprekend. Jullie roepen dat op, weet ik zeker. Het geeft de dagen een goud randje…. En zo’n Surinaamse maaltijd👏” Morgen is er weer een dag” is Marinka haar dagelijkse motto!!! En daardoor ook van ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Optimale beleving van het morgen-is - er -weer -een-dag Suriname gevoel, mooi en leuk om alle verhalen weer te lezen !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je meeleest en ook een neetje meereist!

   Verwijderen
 6. Hi beiden! Wat een amusant verhaal weer. Zo fijn om dit te lezen met de nodige humor! We zien de gebeurtenissen als een film aan ons voorbij gaan. De beschrijving van hoe de situatie van de wegen is en hoe ermee omgegaan wordt geeft weer hoe er in Suriname omgegaan wordt met gemeenschapsgeld. Van goede wil, maar dan toch …. ‘Ikke ikke ikke’…. Het zou mooi zijn, wanneer het samen genieten van en de zorg voor het eten, ook zo zou zijn bij het samen genieten van en de zorg voor je omgeving.
  Blijf genieten dan genieten wij ook van jullie ervaringen! Veel plezier. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijk verhaal weer. Het zet je gelijk weer af in Suriname. In bigi pan kun je de vogels zeker wat beter fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Bigi Pan was mooi maar zeker niet de aantallen Ibissen, die jullie daar hebben gezien ( maar nu loop ikvooruit op mijn volgende blog…;))

   Verwijderen
 8. Zachtjes worden jullie ook een beetje Surinaams. We zien het morgen wel geld $ hier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar ontkom je hier eigenlijk niet aan. Niet gefrustreerd raken, maar
   meebewegen…:)

   Verwijderen
 9. Weer een heerlijk verhaal en prachtige foto’s. Kun je thuis ook niet een blog beginnen, blijft zo leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Het Hoge Noorden