Colombia deel 2. Een betoverde tuin


 We gaan op weg naar Honda. Dat klinkt vreemd in Colombia. Wij denken eerst dat het om een excursie gaat waarbij we de nieuw-ontworpen motor voor Max Verstappen kunnen bewonderen ( hij gaat daarmee weer een zekere derde plaats behalen), maar Honda blijkt een klein, kleurrijk stadje te zijn, ingeklemd tussen twee bergketens in de oostelijke Andes. Onderweg stoppen we in een klein dorpje, genaamd San Francisco. Opnieuw verwarrend, ik weet het. Daar bevindt zich de bekende ‘Jardin Encantado’ de ‘Betoverde Tuin’. 


Dat betoveren heeft ongetwijfeld langer geduurd dan bij het gemiddelde sprookje. Het is gewoon hard werken, dat wordt wel eens onderschat. In de prachtige tuin op een berghelling is een groot aantal metalen bogen aangebracht van sierlijk smeedwerk, waaraan tientallen feeders zijn opgehangen. Inderdaad, weer met het doel kolibries aan te lokken. En dat werkt. Meer dan 20 verschillende soorten bezoeken de tuin en het gegons van de snelle vleugeltjes is alom aanwezig. Het is lastig de verschillende soorten allemaal te zien te krijgen, maar daar hebben ze ook een slimme oplossing voor getoverd. Alle feeders zijn voorzien van een nummer en de gids hoeft nu alleen maar te roepen: “indigo-capped, number 32” en wij komen allen aangesneld om het vogeltje te zien. Vaak is die dan alweer vertrokken naar number 47, maar dat nemen wij graag voor lief. Wij brengen een paar aangename uurtjes door in de tuin en proberen bij het nemen van de foto’s de feeders zoveel mogelijk uit beeld te houden. Dat is wel een uitdaging hier. 


Indigo-capped Hummingbird

Honda blijkt inderdaad een mooi stadje. We maken een rondwandeling en steken via een oude loopbrug de Magdalena rivier over. De planken van de brug vertonen dermate grote gaten dat het enige concentratie vergt om niet in een moment van onoplettendheid twintig meter omlaag te storten. Voor de zekerheid tellen we aan de overkant even ons groepje en de meerderheid lijkt het gehaald te hebben. Niemand vraagt om een hertelling, dus we lopen terug naar ons hotel.Honda


Wij brengen een bezoek aan de Hacienda el Triunfo even buiten Honda. Het is een grote ranch waar duurzame veeteelt gecombineerd wordt met ecotoerisme. Een mooi concept, ooit gestart door emigranten uit Wales. Als geïnteresseerde groep kunnen we kiezen uit een ochtendje lassowerpen of een vogelexcursie met gids. Dat denken we althans, want de reisorganisatie heeft al eerder de keus voor ons gemaakt. Het lassowerpen valt af. Mokkend leggen de potentiële cowboys zich daarbij neer en we gaan op pad. Ornithologische hoogtepunten als de Colombian chachalaca en de russet-throated puffbird zijn wel een pleister op de wonde, gelukkig. Er komen nog kansen genoeg voor de 60-plussers om te laten zien wat ze waard zijn. Dit is per slot Colombia.
Colombian Chachalaca

Red-breasted Blackbird

Russet-throated PuffbirdReacties

Populaire posts van deze blog

Het verre oosten dichterbij

Het verre oosten dichterbij